“Vigyázz a madárra, ha kertedbe repül. Őrizd meg a csendet, s el se menekül. Bajban a világ, ha egyszer újra messze száll.”

Valóban nagy bajban leszünk, ha hagyjuk, hogy az életünk minőségét meghatározó értékeink elvesszenek. Legyen szó akár emberekről, akár állatokról, a tisztelet és a bizalom alapértékek. Ennek a mérlegnek az egyensúlyba hozatalán dolgozunk lókiképzőként. Rengeteget teszünk azért, hogy kedveljen és együtt is működjön velünk a lovunk. Időnként az egyik erős, aztán a másik, és ha elég kitartók, következetesek, felelősségteljesek, tudatosak, szeretetteljesek vagyunk, akkor elnyerjük jutalmul, hogy egyensúly jön létre. A lovak cserébe elfogadnak javaslattevőnek, ugyanakkor szeretnek is a közelünkben vagy velünk együtt lenni.

Az emberi kapcsolatainkban, a hitelességünk kialakításában is fontos szerep jut ennek a mérlegnek:

Bizalom= egymás elfogadása, a másik ember kedvelése, annak megélése, hogy jó és biztonságos a másikkal együtt lenni. Akár egy veszélyes kalandtúrára is elmennénk a másikkal.

Tisztelet= a másik megbecsülése, eredményeinek elismerése, annak megélése, hogy értékesnek tartanak, emberileg/szakmailag egyenrangú partnerként kezelnek.

A tisztelet alapból kellene, hogy járjon mindenkinek, attól függetlenül, hogy sokan azt vallják: ki kell érdemelni.

A jó szót, a másikra figyelést, a másik idejének méltánylását, az emberi hangnemet, nem kell kiérdemelni. Nemtől, kortól, rangtól függetlenül jár.

A bizalom kérdése sem egyszerű, csak más miatt bonyolult. A bizalom adása van, akinek könnyebben megy, másoknak nehezebben. Ez az ún. ősbizalom megléte vagy hiánya, ami gyerekkorban vagy kialakul, és akkor alapból adjuk mindenkinek, vagy nem alakul ki és akkor lehet kapaszkodni azért, hogy a másik bizalmát hetek, hónapok, évek alatt elnyerjük. Ha ez megtörténik, akkor sem dőlhetünk hátra, mert a folyamat nem ér véget a bizalomnyeréssel, meg is kell tudni tartani.

Bizalmat nyerni nem könnyű, ezzel szemben elveszteni az. A legnehezebb pedig az egyszer eljátszott bizalmat visszaszerezni. Nagy munka, sok energia, változás, és néha minden igyekezet ellenére sem sikerül. Ezért mind a lovak, mind az emberek esetében meg kell becsülni, komolyan kell venni, időt és energiát kell belefektetni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.