Ló coaching

A lovas coaching embereknek ad lehetőséget arra, hogy - a coach kérdései, provokációi, a coach által teremtett helyzetek segítségével - túllendüljenek a nem kívánt élethelyzeteiken, elakadásaikon, megtalálják és használni merjék erőforrásaikat, felismerjék eszközeiket problémáik megoldásához. Régóta gondolkodom azonban azon, hogy hogyan is lehetne nevezni azt a munkát, amit a lovakkal, a lovak érdekében végzek. Bár évek óta tanulok természetes módszerű és Akadémista lókiképzést, valahogy mindig kilógtam mindkét körből. A természetes módszerűeknek túl Akadémista, az Akadémistáknak túl természetes módszerű, túl alternatív voltam. Egy ismerősömnek köszönhetően neve lett a tevékenységnek: kicsit humorosan, kicsit komolyan: Ló coaching.

Mit tesz egy Ló coach?
Az emberi coachinghoz hasonlóan, konkrét ló-lovas problémákkal, elakadásokkal dolgozik: például ijedezik a ló, a lovas fél a lovától, megzavarodott-nem együttműködő a ló, elhúz a ló vezetés közben, elsiet a ló lovagláskor stb.

Mi várható a ló coachingtól?


• lovas fejlesztése és segítése abban, hogy jobban megértse önmagát és ezen keresztül a lovát
• etológiai alapok megtanítása
• a megzavarodott lovak segítése, abban, hogy megértsék, mit akarnak tőlük az emberek
• pálcától, eszköztől félő lovak érzéketlenítése
• ló jólléti tevékenységek: lótornásztató, nyújtó-lazító-összeszedő feladatok megtanítása a lovasnak
• szakágtól függetlenül az edző, kiképző munkájának segítése, vele együttműködve, a keze alá dolgozni a lovat földi munkával, a lovas lazításával.