Lovastréner,- és coach képzés

Lovastréner képzés


A trénerképzés folyamatosan, egyéni időbeosztással indul.

A program időtartama: alapképzés: 20 óra, 4-5 alkalomra elosztva.
Tematikája: tréning definíció, tréner szerepe, tréneri önismeret, kommunikáció, a csoport jellemzői, csoport dinamika, ellenállás kezelés, tréningló képzése, gyakorlatok lóval, a feladatok elemzése, instrukcióadás.
Mivel a program egyéni ütemezésben valósul meg, a tartalmi rész kibővül a az adott résztvevő igényeivel.

A képzés végén a résztvevők Tanúsítványt kapnak, mely munkavégzésre nem jogosit, de az ahhoz szükséges gyakorlati és elméleti tudást adja. A végzett hallgatók szupervíziót vehetnek igénybe.

A képzés helyszíne Fejér megye, Kajászó

Lovascoach képzés


A coachképzés folyamatosan, egyéni időbeosztással indul.
A program időtartama: Alapképzés: 25 óra, 5x4 óra plusz 2 óra plusz 3 óra szupervízió. Belépési feltétel: lovas és/vagy coach tapasztalat vagy Önismereti blokk elvégzése.
Önismereti blokk. 3x3 óra. Belépési feltétel: -
Tematikája: a coaching helye, története, felépítése, a coach szerepe, kompetenciái, módszerek, modellek, lovasgyakorlatok, kiképzési alapok, demo coaching.
A képzés végén a résztvevők Tanúsítványt kapnak. A végzett hallgatók szupervíziót vehetnek igénybe.
A képzés helyszíne Fejér megye, Kajászó

A 21. század a polihisztorok százada, ’mindenhez is’ értünk, talán minden területen. Mire gondolok? Mindenki tud gyereket nevelni, focizni, lovagolni, más problémáit megoldani – ismerjük ezt a típust – de, mint ahogy például nem nevezzük lókiképzőnek azt, aki 1-2 lóval dolgozik, akinek nincs kellő esetszáma, – értsd gyakorlata a különböző helyzetek kezelésére, – ugyanúgy nem nevezzük coachnak, de pláne terapeutának azt, aki annak mondja magát, akihez bizalmi alapon vagy információ hiányában vagy szimpátia alapon elmegy néhány ember a problémájával. Még lehet az is, hogy jól érzik magukat, még az is lehet, hogy használ. Szakemberré azonban tanulással, képzéseken megszerezhető tudással, olvasással és rengeteg gyakorlással válik valaki. (Az alábbi felsorolást sorrendnek gondolom a szakemberré válás folyamatában.)
Senkinek nincs joga kísérletezni a másik lovával vagy egy másik emberrel. Hályogkovácskodás, aminek súlyos következményei lehetnek egy másik élőlény életében.
Közúti igazoltatásnál a rendőr elkéri a jogosítványt. Ha elmegyünk lovagolni, lókiképzőt keresünk, coachhoz vagy terapeutához megyünk általában nem kérjük el a „jogosítványát”, feltételezzük, ha ő azt állítja magáról, akkor az is, aminek vallja magát. Ugyanakkor persze azt sem állítom, hogy minden végzettséggel rendelkező, jó szakember és nem lehet valaki ösztönösen jó.
Nézzük meg, hogy miből is lesz a cserebogár, azaz mi kell valójában ahhoz, hogy lovas trénerek, lovas coachok vagy épp lovas terapeuták lehessünk:
Tréner/coach az lehet vállalkozás szerűen, akinek megvan a jogszabályban előírt végzettsége: pl. pedagógus, pszichológus, andragógus és ezen felül van tréning és/vagy coaching specializációja.
Lóasszisztált tréner/coach az lehet vállalkozás szerűen, akinek megvan a jogszabályban előírt végzettsége: pl. pedagógus, pszichológus, andragógus, ezen felül van lovas tréning és/vagy lovas coaching specializációja valamint pl. lovas edzői vagy túravezetői vagy lovas kultúra oktatói vagy Hippológus végzettsége.
Lovas terapeuta az lehet, akinek megvan a jogszabályban előírt gyógytornász vagy gyógypedagógus vagy pszichológus diplomája, rajtengedély vizsgája és a Magyarországon egyetlen helyen megszerezhető lovas terapeuta végzettséget mellétette.
Valószínű nem feküdnél egy olyan ember kése alá, akivel az utcán találkozol és rövid beszélgetés után azt állítja magáról, hogy ő sebész. Persze dönthetsz így is, de akkor számolj a következményekkel. De talán inkább utána kérdezel, hogy ki mit tud róla, megkérdezed ő hol végzett, mi a specializációja. A problémáid, az elakadásaid, a lelked nem annyira fontosak?